by
on
under
Permalink

Rock’n’roll

3459325-this-is-elvis

Rock’n’roll har sitt ursprung i USA under sena 40-och tidiga 50-talet. Denna nya stil uppstod genom en kombination av andra gener, blues, jazz och gospel tillsammans med country och western swing. Trots att man kan höra spår av rock’n’roll från blueslåtar från så långt tillbaka som 20-talet och countrylåtar från 30-talet, var det inte förrän 50-talet då genren faktiskt fick sitt namn.

Idag använder man termen rock’n’roll att både referera till den första vågen av musiken som uppstod i USA som skulle komma att omfatta den mer internationella stilen känd som rockmusik, men även som en term synonym med rockmusiken och kulturen i ett mycket bredare sätt.

Den tidiga rock’n’rollen är ofta sammankopplat främst med rockabillymusiken som spelades in under mitten av 50-talet. I denna genre hittar vi främst vita sångare som Elvis Presley, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis och Carl Perkins. Alla deras stil drog stor inspiration från countryrötterna av rock’n’rollmusiken. I ett par år var detta den mest kommersiellt framgångsrika formen av rock’n’roll och senare rockabilly framträdanden som Buddy Holly kom att bli en betydelsefull influens på de artister som kom tillsammans med den brittiska vågen, främst bland dessa the Beatles, och genom dem, utvecklingen av den typen av rockmusik som följde.