by
on
under
Permalink

Musikal – Mamma Mia!

Mamma MiaDen världskända och älskade musikalen Mamma Mia! är i grunden en brittisk musikal skapad av Catherine Johnson, efter att hon 1997 blev tillfrågad om hon ville ta sig an uppdraget. Två år senare var musikalen färdigskriven och hade då premiär den 6:e april 1999 på Londons förnäma och respektabla Prince Edward Theatre. Original uppsättningen flyttade senare vidare till Wales där den fortsatte spelas under det kommande decenniet.

Det uppstått en hel del avknoppningar genom åren som uppstått välden över i länder som Kanada, Tyskland, Sverige, men främst USA. Den kändaste av dessa avknoppningar får anses vara den världsberömda uppsättning på Broadway i New York, som hade premiär 2001 och där man fortfarande kan få en skymt av musikalen, även om resan börjar leda mot sitt slut. Du har nämligen din sista chans att uppleva föreställningen den 5:e september, då den sedan går i graven efter att ha trollbundit besökare från världens alla hörn under ungefär 14 års tid.

Musikalen handlar i korta drag och utan att blanda in för många spoilers, om den blått 20-år gamla Sofie och hennes mamma Donna, som skapat ett liv för sig själva på en liten Grekisk ö där de båda driver en taverna tillsammans. Sofie har ett bröllop som är nära stundande och önskar därför veta vem hennes far är, något som hennes mamma vägrar dela med sig utav. Sofie, som i smyg läst moderns dagbok, skickar därför iväg inbjudningar till de tre män som skulle kunna vara aktuella sett till faderskapet. De tre männen anländer sedan dagen före bröllopet och därifrån tar berättelsen sedan fart på riktigt, med ett spännande och oväntat händelseförlopp.

Något som man heller inte får glömma att ta upp är det faktum att hela musikalen baserats på några enstaka ABBA-låtar. Det kan man bland annat få nys om genom namnvalet och blir också väldigt tydligt genom den musik du får uppleva under musikalen.