Musik

Lyssna på musikÄnda sedan den dagen som människan började skapa musik har musiken används i flera olika syften. Musik är en klassisk del i religiösa ceremonier samtidigt som det är en självklar del på alla möjliga fester. Den kan vara avslappnande likväl som energisk. Skapa vrede likväl som förlåtelse.

Oavsett hur och var musiken används och lyssnas på så handlar det främst om att förmedla en känsla. Detta oavsett om det är glädje och energi eller sorg, stillhet och kontemplation.

Innan det var lika lätt att distribuera musik som idag var konserter den enda vägen att gå för de som ville lyssna på någon speciell artist eller grupp. När sedan LP-spelaren och kassettspelaren lanserades var det flera som trodde att konserter och live-musik var utdöende. Till viss del minskade visserligen intresset för att lyssna live men samtidigt är det en extremt stor skillnad på att lyssna hemma eller på en konsert. Den känslan som förmedlas på en konsert är näst intill omöjligt att få i hemmet. Lite paradoxalt har även en ökad distribution ökat efterfrågan på konserter. På 2000-talet sprids musik lätt online och Spotify erbjuder ett extremt stort utbud. Men med ett tillräckligt stort utbud blir inte musiken exklusiv. Men exklusiviteten i konserten består. Detta är även något som Ulf Lundell påpekade inför sin turné sommaren 2015 – vilket kan vara en stor orsak att efterfrågan på biljetter till konserter ökat på senare år.

Något som även ökat i popularitet är att åka på musikfestivaler. Här bjuds besökarna på en mängd olika artister och det är även de som är en del av orsakerna till att så många söker sig dit. Men utöver det är det en speciell känsla när tusentals musikintresserade samlas för att umgås intensivt under de dagar som festivalen pågår. Det brukar bli mycket musik, stor underhållnig och väldigt lite sömn.

Konsert