by
on
under
Permalink

Musik i HIFI anläggning

Blir bra musik bättre i en bra HIFI anläggning? Beror på vem du frågar skulle vi säga och vilka krav du har som lyssnare. Ju mer du lyssnar på musik ju högre kanske dina krav blir på hur det låter. Det som på 80-talet var en boom av välproducerad musik kan vara på väg tillbaka och detta syns inte minst på ökning av försäljningen av vinyl.

När vinylen tappade mark för att göra plats åt CD skivan så var det säker många som rynkade på näsan, likaväl som när den digitala eran började med MP3 och streaming i form av Spotify och liknande aktörer. Det känns som om om att HIFI börjar ta mark igen och det kommer fler och fler som förstår och uppskattar god ljudkvalité. Det märks om inte annat på butiker online men också forum där det diskuteras HIFI och ljudanläggningar. Vinylen har fått ett uppsving, bara det är bevis nog.

Inget ont om MP3 men det är ett sätt att komprimera musik som gör att man tummar på kvalitén, att streama Lossless som det så fint heter innebär att det inte komprimeras som det gjorts tidigare. Man ska alltså inte förlora något i den kvalitén en CD skiva har utan det ska låta exakt likadant. Spotify har i dagarna flaggat för att utöka sitt utbud med en så kalla lossless tjänst, detta innebär att man bör ha en betydligt bättre anläggning där hemma då det kommer knappt vara märkbart skillnad att lyssna via mobilen eller i datorns högtalare.