by
on
under
Permalink

Film och TV-musik

FilmskynkeMålet med en film är alltid att den skall beröra, förmedla en känsla och berättelse. Det finns få saker som är bättre på det första än musik, något som nyttjas till fullo. När man granskar några av historiens bästa filmer så finner man så gott som alltid effektiv användning av musik på ett eller annat sätt.

Humor

Det är inte sällan musik används med komiskt syfte. Ett av de bästa exemplen på detta är i den animerade musikalfilmen South Park: bigger longer and uncut. Många av låtarna arbetar in humor på flera plan, bland annat genom kontrasten mellan de ”vuxna” texterna och den Disneyinspirerade musiken. Låten Blame Canada från filmen blev nominerad till årets bästa orginalskrivna låt på oskarsgalan.

Positivitet

Vissa låtar har haft så stark inverkan på populärkulturen att de än idag är något som alla kan, även om de inte sett filmen. En av dessa låtarna är ”Always look on the bright side of life” från filmen Life Of Brian av Monty Python. Sången sjungs av en karaktär som verkar otrolig glad och skämtsam, trots att han precis som titelkaraktären dömts till att bli korsfäst.

Låter finns självklart inarbetad i många andra Monty Python relaterade skapelser så som spelautomaten med samma namn som filmen men hörs även på andra ställen. Tack vare dess enkla text och positiva budskap brukar den nu ofta vara ett självklart val för allsång världen över.

Sorg

Musik kan även användas för att visa sorg på olika sätt. Ett av de mest effektiva exemplen på detta är från tv-serien the incredible hulk som sändes 1978. Låten ”The lonely man theme” används i slutet av avsnitten när huvudkaraktären ensam går genom livet. Animerade serien Family guy har även gjort en parodi på scenen som du kan se nedan tillsammans med orginalet.